Dark

Auto

Light

Dark

Auto

Light

Iker Pajares campió d’Espanya absolut d’esquaix

Les instal·lacions del Tipi Park by Sportia de Santa Cristina d’Aro van acollir els passats dies 6 al 9 de Febrer els campionats d’Espanya absoluts d’esquaix, masculins i femenins, amb la participació dels millors jugadors i jugadores de l’Estat i una àmplia representació d’esportistes catalans als dos quadres de competició.

A la categoria masculina el cap de sèrie número 1 del torneig Iker Pajares (Malibú Esportiu de Sabadell, BGS) situat al num. 33 del rànking mundial PSA, va accedir a la final sense cedir un sòl joc, derrotant als vuitens de final al barceloní afincat a Granada Iván Flores, als quarts de final a Joel Jaume ( Esquaix Igualada, PSA 231 ) i a les semifinals al sorprenent canari Iván Pérez (Triops Banyoles, BGS, PSA 233). Pérez va protagonitzar la gran sorpresa del torneig al derrotar als quarts de final al cap de sèrie 4, Bernat Jaume (Esquaix Igualada, PSA 78) per 3 jocs a 1. Per l’altra banda del quadre el cap de sèrie 2, el galleg de l’Squash Santiago Borja Golán (PSA 34) i 16 vegades campió d’Espanya, no va tenir problemes per accedir a les semifinals, després de desfer-se als vuitens de final del madrileny Sergio García (PSA, 176) per 3 a 0, i per idèntic resultat als quarts davant el galleg de Vigo Hugo Varela (PSA, 131). A les semifinals l’esperava el seu company de club Carlos Cornes (PSA, 68). Golán va superar Cornes per 3 jocs a 1, en un partit molt disputat en prop menys d`hora i mitja de joc.

La final de diumenge entre Pajares i Golán va ser d’una qualitat excepcional entre dos jugadors que ocupen llocs propers al 30 del rànking mundial. Al primer joc Pajares es va posar per davant aviat però Golán va saber refer-se fins a tenir un 10-8 a favor, després d’un punt espectacular. El joc però va caure del cantó del sabadellenc per 12 a 10, reaccionant de forma brillant al bon joc del galleg. Al segon joc domini clar de Pajares davant un Golán que es veia superat per l’alt ritme de Pajares, acabant en un 11 a 4 pel català. Quan semblava que la final podia acabar amb un 3 a 0 per Pajares va resurgir el millor Golán dels darrers anys, tàctica i tècnicament impecable. El tercer joc va caure del cantó del galleg per 11 a 8. El quart joc va ser igualat des del principi, d’una qualitat enorme entre dos jugadors amb tàctiques molt diferents però jugant a un nivell mai vist en una final del campionat d’Espanya. Al final del joc Pajares es va posar per davant amb un 8 a 6 que l’acostava al títol però Golán va resistir-se fins al final, cedint per un ajustat 11 a 9, en una final memorable amb victòria per Iker Pajares amb parcials de 12-10 11-4, 8-11 i 11-9 en 92 minuts de joc. Primer títol de Campió d’Espanya pel de Sabadell. Cal destacar que el campió del 2019 Edmon López (Club Tennis Sabadell, BGS, PSA 49) va ser baixa per lesió.

La tercera posició final va ser pel canari Iván Pérez, després de la baixa de Cornes al partit pel tercer lloc. Els germans Joel i Bernat Jaume van arribar als quarts de final, mentre que Nilo Vidal (Eurosport Salou, BGS, PSA 273) i Iván Flores van caure a vuitens de final, Vidal davant Bernat Jaume i Flores davant Pajares. Vidal va guanyar la consolació del quadre principal (9è lloc) al derrotar a la final al galleg Arón Astray per 3 jocs a 0, completant un gran torneig. La prova de consolació de prèvies se la va endur Pablo Dolz (C.N.Sant Andreu, BGS, PSA 535) al derrotar a l’andalús Kike García per 3 jocs a 1.

A la categoria femenina la gran favorita, la murciana Cristina Gómez (PSA, 77) va dominar clarament el torneig, el quart del seu palmarés, derrotant a totes les rivals per 3 a 0. Als vuitens a Selena Georgieva (Club Ciudad Diagonal) als quarts a Maria Pajares (Malibú Sabadell) i a les semifinals a la gallega Inés Gómez. A la final la també gallega Marta Domínguez no va poder fer res davant la qualitat de Gómez, que la va superar amb parcials d’11-5, 11-4 i 11-7 en 30 minuts de joc. Cal destacar la tercera posició final per la jove de 16 anys Noa Romero (C.N.Sant Andreu, BGS). Romero va superar als quarts de final a Sofía Mateos (C.N.Sant Andreu, BGS, PSA 111), cap de sèrie 2 del torneig per un ajustat 3 a 2 i 11/9 al cinquè joc, en un partit amb moltes alternatives i un emocionant final. A les semifinals però Romero va caure davant Domínguez per 3 a 1 amb parcials d’11-6, 12-10, 10-12 i 11-6. Al partit pel tercer lloc victòria clara davant la gallega Gómez per 3 jocs a 0. A part de Pajares i Mateos cal destacar l’accés als quarts de final del torneig de la joveníssima Ona Blasco (Squash Project). Blasco de només 13 anys va caure als quarts de final davant Domínguez, després de superar les prèvies i la primera ronda de vuitens. Selena Georgieva i Montse Fajardo (Esquaix Igualada) van caure a primera ronda davant Gómez i Mateos respectivament, mentre que Ivet Isern (Squash Marconi) i Maria Balló no van poder superar les prèvies. Georgieva es va endur la consolació al superar a la gallega Maria Domínguez per 3 jocs a 0.

Resultats:

https://rankedin.com/en/tournament/1486/campeonato-de-espana-absoluto-2020#dropdownMenu2