Dark

Auto

Light

Dark

Auto

Light

Octubre 2013 – Hidratació i begudes isotòniques

LA IMPORTÀNCIA DE LA HIDRATACIÓ EN L’ESQUAIX

L’aigua és el principal component del nostre cos (representa entre un 60 i un 70 % del nostre pes total). Així doncs, és un element fonamental per la vida.

La hidratació és vital en la nostra alimentació, però si fem exercici físic, i en aquest cas, esquaix, encara hem de donar-li més importància, ja que les condicions dins la pista, són d’elevada temperatura i humitat. Cal beure líquids abans, durant i després de l’entrenament i els partits, encara que no tinguem set.

És important habituar-se a beure de manera continuada. Si esperem a tenir set, ja ens hem deshidratat almenys entre un 7–10 % i estem exposant el nostre organisme al límit. Recordem que la set és un mecanisme d’alarma d’efecte retardat.

Les begudes isotòniques són preparats a base d’aigua on s’han afegit sals minerals i sucres. Tenen una composició de sals minerals semblant a la del sèrum fisiològic i són de fàcil assimilació per l’organisme.

Quan hem de prendre una beguda isotònica? Sempre que l’exercici duri més d’una hora i sigui de mitja o elevada intensitat. Això ens ajudarà a mantenir un aport constant de sucres i sals minerals i a afavorir la recuperació del nostre cos.

Perquè és important aportar sals minerals? Quan fem exercici físic, el nostre cos, posa en funcionament el mecanisme de la suor, per tal de disminuir la temperatura corporal. És important tenir en compte, que quan suem, a part de perdre aigua, també perdem electròlits i minerals que regulen l’equilibri dels líquids del nostre organisme i el bon control de la pressió arterial. El dèficit, pot produir-nos rampes musculars, debilitat, apatia i falta de motivació.

Al mercat, podem trobar nombroses begudes isotòniques, és important però, no confondre-les amb les típiques begudes ensucrades.

Què hauria de contenir una beguda isotònica:

–       Hidrats de carboni com la glucosa, la fructosa i oligosacàrids, per tal que ens aporti energia i sucres apropiats per seguir duent a terme l’activitat.

–       Minerals: Sodi (Na), Clorur (Cl), Potassi (K), Magnesi (Mg), Calci (Ca) i Fòsfor (P), per recuperar els minerals perduts durant l’exercici. Així, aconseguim rendir molt més, evitem la fatiga muscular i retardem l’aparició de rampes.

Mireia Penadés Llort

Graduada Superior en Nutrició i Dietètica

Al proper article parlarem de… Quins sucres hem de prendre per rendir més i millor?